Sepet 0 Ürün Karşılaştırma 0 Favorilerim 0 Hesap Bilgilerim
Menü

Otomotiv Endüstrisinde Chip Kıtlığı Krizi

Otomotiv Endüstrisinde Chip Kıtlığı Krizi

Son iki yıl, COVID salgını tüm dünyayı vurduğu için birçok endüstri için zorlu geçti, ancak çok azı otomobil üreticileri kadar sert etkilendi. Salgının doğrudan bir sonucu olarak, fabrika kapatmaları ve tedarik zinciri darboğazları, dünya çapında yüksek performanslı entegre devre sıkıntısına neden olarak küresel otomobil endüstrisini ciddi şekilde felç etti.

COVID sırasında küresel çip üretimine ne oldu?
2020'nin başında COVID-19 patlak verdiğinde, tüm akıllı cihazlarımız için elektronik bileşenler üreten yarı iletken endüstrisi kötü etkilendi. Üretim ve tedarik zincirlerindeki büyük çaplı kapatmalar, gecikmeler, virüs protokolleri ve diğer öngörülemeyen sorunlar üretim süreçlerini kesintiye uğrattı. Eşzamanlı olarak, diğer endüstriler de benzer sorunlar yaşadı ve bu da birçok çip alıcısının siparişlerini azaltmasına veya tamamen iptal etmesine neden oldu. Satış rakamları kısa sürede hızla düştü. Aşağıdaki yarı iletken satış grafiğinde, Mart'tan Eylül 2020'ye kadar satışların yüzde 30 düştüğüne dikkat edin. Bu, birçok fabrikanın kapatıldığı veya yetersiz kullanıldığı dönemdi. Ama sonra şaşırtıcı bir olay dönüşü geldi.

Yarı iletken pazarı Eylül 2020'de toparlandı ve yılın sonunda talep sadece normale dönmedi, aynı zamanda çipler birdenbire her zamankinden daha fazla arandı.Bu, otomotiv endüstrisinin çok büyük bir sorunu olduğunu anladığı andır. Daha fazla çip alamadılar çünkü yarı iletken üreticileri tamamen doluydu ve zaten maksimum kapasitede üretiyorlardı.

Otomobil endüstrisi hala bir toparlanma bekliyor, ancak biraz zaman alacak. Bu nasıl oldu?

Artan talep ve planlama başarısızlıkları
Otomobil üreticileri kayıpları azaltmak için siparişlerini azaltıp iptal ettiklerinde, diğer şirketler krizin sonucunu öngördü ve tersini yaptı. Bu tür şirketlerden biri, kriz sırasında hala yapabiliyorken rezerv yaratmak için büyük miktarda çip siparişi veren Huawei'dir. Apple, sarf malzemelerini güvence altına almak için benzer adımları izledi. Çip üreticileri mutlu bir şekilde yeni siparişlere atlayarak otomobil üreticilerini geride bıraktı.Ardından kripto para birimleri durumu daha da kötüleştirmek için üzerlerine düşeni yaptı. Bitcoin, 100.000 dolarlık epik bir fiyata ulaşmaya çalışırken hayal edilemeyecek yüksekliklere yükseldi ve sonunda hedefinde başarısız olsa da, kripto madenciliği o kadar çok patladı ki, grafik kartlarının fiyatlarını ikiye katladı ve ciddi bir pazar kıtlığına neden oldu. Bu kıtlık bir süredir devam ediyor ve pratik olarak kendi başına bir kriz. İnsanlar kullanılmış grafik kartlarını kripto madencilerine çifte fiyatla satıyorlar ve bilgisayar satıcıları grafik kartı eksikliği nedeniyle uygun makinelerin montajında ​​zorluklarla karşılaşıyor. Ekran kartı üreticileri talebi karşılayamayacak gibi görünüyor ve fiyatlar son on yılın en yüksek seviyelerine yükseldi.Tüm eğitim sisteminin çevrimiçi ders vermeye geçtiğini ve bunun da büyük bir PC ve dizüstü bilgisayar ekipmanı satın alımına yol açtığını unutmayın. Çoğu şirket ayrıca evden çevrimiçi çalışmaya yöneldi. Cep telefonu talebi her zamanki gibi güçlü kaldı. Bunlar otomobil endüstrisindeki krize yol açan faktörlerden sadece birkaçı.Otomobil endüstrisi için talihsiz olaylara rağmen, bazıları otomobil üreticilerinin planlamalarında fena halde başarısız olduğunu öne sürüyor. Hem pandemi döneminde hem de şu anda araba talebinin hala yüksek olması da bu iddiayı destekler nitelikte. Bu arada, otomobil üreticileri COVID öncesi sayıları sağlayamıyor. Bu çok büyük, kaçırılmış bir fırsat, ancak talep olduğu yerde kayıpları telafi etme ve zirveye çıkma şansı da var.

Çip kıtlığı krizini çözme
Çip kıtlığının şimdiye kadar fark edilenden çok daha büyük bir sorun olduğu ve bunun tek bir çözümü olduğu ortaya çıktı: üretimi artırmak. Ancak bunu söylemek yapmaktan daha kolay ve şimdiye kadarki çabalar yalnızca sorunları hafifletmeye yardımcı oldu.Örneğin Japon yarı iletken üreticisi Rohm geçtiğimiz günlerde kendi arz sorunları nedeniyle önümüzdeki yıl boyunca talebi karşılayamayacaklarını bildirdi. Halihazırda yüzde 100 kullanımla çalışıyorlar ve kendi tedarikçileri çip üretimi için gerekli ekipmanı tedarik edemediği için üretimi yakın zamanda genişletemiyorlar. Yarı iletken üretim ekipmanı, özellikle çok az kuruluşun erişebildiği yüksek teknolojili makinelerdir. Örneğin Çin, sektördeki büyük oyunculara katılmaya çalışıyor, ancak hala başarısız olmalarının nedenlerinden biri, bu tür ekipmanları geliştirmenin ve üretmenin zorlukları.Sonuç olarak, Rohm'un başlıca Rohm şirketlerinden biri olan Toyota, kıtlıklardan ciddi şekilde etkilendi ve küresel üretim çıktısını yüzde 40 gibi devasa bir oranda azaltmak zorunda kaldı. Toyota , planlanandan yaklaşık 360.000 araç daha az üretmeyi beklediğini ve Eylül ayında Kuzey Amerika'daki üretim tesislerinden biri hariç hepsini kapatacağını duyurdu . Kapatma için belirtilen nedenler, COVID-19 ve tedarik zincirindeki beklenmeyen olaylardır.Diğer üreticiler de benzer sorunlarla karşı karşıya ve üretim artışı bunun bedelini ödüyor. Dünyanın en büyük yarı iletken üreticilerinden biri olan TSMC, 2021'de üretimini yüzde 60 artıracağını duyurdu . Şirket ayrıca, otomobil üreticilerine en azından bir miktar rahatlama işareti vererek otomotiv endüstrisi siparişlerine öncelik vermeyi planladığını kaydetti.Şirket, "TSMC, dijital dönüşümün hızlanması nedeniyle stresli bir şekilde yüksek talep yaşayan diğer sektörlerden müşterilerin kapasitesinin yeniden tahsis edilmesi de dahil olmak üzere benzeri görülmemiş adımlar attı" dedi.Yine de çip üretim süreci, insanlar tarafından icat edilen en gelişmiş ve karmaşık üretim süreçlerinden biridir. Tek bir çip, üretimin başlangıcından tamamlanmasına kadar 26 hafta kadar sürebilir. Üretim hemen başlarsa, yeni siparişler veren herkes için bu altı aylık bir bekleyiş demektir.

Çipleri kim yapıyor ve ABD neden uyuyor?
Amerika Birleşik Devletleri otomobil üreticileri kriz sırasında çok sesli ve proaktif davrandılar, ancak sonuçta çok az etkisi oldu. Kuzey Amerika'daki durumun ideal olmaktan uzak olduğu, geçen ay tweet atan kötü şöhretli Tesla CEO'su Elon Musk tarafından Twitter üzerinden doğrulandı:“Tesla, çeyreğin ilk yarısında ihracat için, ikinci yarısında ise yerel pazar için otomobil üretiyor. Kamuya açıklandığı üzere, belirli "standart" otomotiv çipleriyle ilgili olarak aşırı tedarik zinciri sınırlamaları altında faaliyet gösteriyoruz. Açık ara en sorunlu olanlar Renesas ve Bosch.”Başka bir tweet'te Musk, arabaların ancak en yavaş parçası kadar hızlı üretildiğini de kaydederek, şirketin aracın yüzde 90'ını üretip üretmemesinin önemli olmadığını, çünkü bu tür arabaların hala sevk edilemediğini belirtti.

Kaynak: https://www.engineering.com/story/the-chip-shortage-crisis-in-the-automotive-industry
Google Çeviri ile çevrilmiştir
Yorumlar